Zo efficiënt zijn warmtepompen!

Wil je een aardgasvrije woning creëren? Dan is het tijd om de cv-ketel te vervangen voor een warmtepomp. Op deze manier verwarm je je huis met behulp van energie. Hoe werkt een warmtepomp precies en uit welke types kun je kiezen? Wij vertellen je graag alles over de verschillende varianten en de nieuwste technieken.

 

 

Wat is een warmtepomp?

De warmtepomp verwarmt je huis met behulp van elektriciteit. Een warmtepomp is zeer zuinig in zijn werking doordat gebruik gemaakt wordt van reeds aanwezige warmtebronnen, zoals water of lucht. Met behulp van energie wordt de warmte van deze bronnen optimaal benut. Je zou de werking kunnen vergelijken met een compressorkoelkast. Bij een koelkast wordt warmte uit de lucht gehaald en de koude uit de lucht wordt gebruikt om je producten te koelen. Bij een warmtepomp gebeurt ongeveer hetzelfde, maar dan andersom.

De warmte van de bron wordt opgenomen met behulp van een koudemiddel dat een zeer laag kookpunt heeft. Het koudemiddel gaat koken door het langs de warmtebron te geleiden, waardoor het verdampt. Dit gas wordt onder hoge druk gezet met een compressor om de warmte te verhogen. Vervolgens wordt het gas weer omgezet tot een vloeistof. De warmte die vrijkomt bij het verdampings- of condensatieproces verwarmt het huis.

 

De verschillende soorten warmtepompen

Er zijn verschillende warmtebronnen waar een warmtepomp gebruik van kan maken, zoals water en lucht. We benoemen hieronder vijf verschillende warmtepompen.

 

Water-waterwarmtepomp

Een water-waterwarmtepomp verwarmt het cv-water met behulp van grondwater. Hiervoor zijn twee putten nodig, waarin de collectoren geplaatst kunnen worden. Het voordeel van dit type warmtepomp is dat de temperatuur van grondwater op grote diepte constant is. Ook als het buiten heel koud is, wordt jouw huis goed verwarmd zonder dat dit je extra energie kost. Dit systeem biedt het hoogste rendement, maar is qua plaatsing het duurst, omdat er diep in de grond geboord moet worden voor de putten – 25 tot soms wel 150 meter.

 

Grond-waterwarmtepomp

Deze warmtepomp verwarmt je huis met behulp van aardewarmte. Ook hiervoor worden collectoren in de grond geplaatst. Hoe dieper de collectoren liggen, hoe constanter de warmte. Dieper graven kost echter wel meer.

 

Lucht-waterwarmtepomp

De lucht-waterwarmtepomp is qua aanleg voordeliger dan de eerder genoemde waterpompen. Voor de werking van deze warmtepomp zijn geen dure grondboringen nodig. Dit type warmtepomp haalt warmte uit de lucht. Het nadeel hiervan is dat het rendement van je warmtepomp afhankelijk is van de buitentemperatuur. Op koude dagen, wanneer je juist je huis lekker warm wilt houden, kost het je dus meer om de temperatuur van je woning op pijl te houden.


Lucht-luchtwarmtepompen

Lucht-luchtwarmtepompen halen hun warmte uit de lucht. Deze geven ze niet af aan het cv-water of het sanitaire water, maar direct aan de lucht. Dit geeft het idee van een airconditioner die je huis verwarmt in plaats van verkoelt. Overigens kunnen ze in de zomer je huis ook prima verkoelen in plaats van verwarmen. Ze zijn relatief goedkoop, maar zijn minder geschikt als hoofdverwarming.

 

Hybride warmtepomp

Als je een hybride warmtepomp hebt, heb je daarnaast ook een cv-ketel nodig. Zolang de buitentemperatuur nog boven de nul is, kan de warmtepomp je huis verwarmen. Wordt het kouder? Dan moet je cv-ketel bijspringen. Dit type warmtepomp haalt tevens warmte uit de buitenlucht. Het vermindert je gasverbruik per jaar met circa 40 tot 60%.

 

Wat maakt een warmtepomp duurzaam?

Allereerst heb je met de meeste type warmtepompen (op de hybride warmtepomp na) geen gasaansluiting nodig. Daarnaast hebben warmtepompen, afhankelijk van het type, een zeer hoog rendement. Dit komt doordat de warmtepomp gebruikmaakt van warmte die reeds aanwezig is in de bron. Deze bron is natuurlijk en daardoor gratis. Je betaalt dus enkel voor de energie die nodig is om de warmte optimaal te benutten.

 

Nieuwe technieken

De ontwikkeling van waterpompen staat niet stil. Zo is er flink gewerkt aan het verhogen van het rendement van warmtepompen die warmte uit de lucht halen. Hierdoor kunnen nieuwere lucht-water- en lucht-luchtwarmtepompen zelfs gebruikmaken van lucht wanneer de buitentemperatuur -20 graden is. Ook het rendement van warmtepompen die van de warmte van water gebruikmaken zijn omhoog gegaan. De efficiëntie van waterpompen gaat omhoog wanneer er gebruik wordt gemaakt van een tweetraps compressiecyclus of een invertertechniek.

0
Feed