Vijf opties voor wie duurzamer wil verwarmen

In 2050 wil Nederland gasvrij zijn. Dat is goed voor het milieu en de portemonnee. Toch betekent het ook een aanzienlijke investering voor alle bouwers en verbouwers. Vooral de verwarmingssystemen zelf vragen maatwerk. Welke opties zijn er en wat past het best bij jouw bouwproject? Een overzicht.

 

HR ketel

 

De Hoog Rendementketel blijft een alternatief voor wie straks groen gas gebruikt. In tegenstelling tot de traditionelere CV- en VR-ketels weten HR-ketels het rendement van de gasverbranding te optimaliseren. Ze doen dat door warmte te winnen uit de waterdamp die ontstaat tijdens het verbrandingsproces, warmte die de traditionele ketel gewoon afvoert. De HRe ketel (Micro WKK) gaat zelfs nog een stapje verder en wekt daarmee ook elektriciteit op, waardoor er nog meer warmte vrijkomt. Het meerverbruik van gas win je dan terug via de lagere elektriciteitsfactuur. Het resultaat is een mooie winst van naar schatting 20% op de energiefactuur.

 

Pelletketel

 

Terwijl pelletkachels aan een heropleving bezig zijn, blijven pelletketels minder bekend. Nochtans zijn zij een volwaardig alternatief voor de gasketel. Bovendien laten ze zich relatief eenvoudig integreren in oudere of traditionelere woningen met radiatoren. De verbranding van pellets genereert hoge temperaturen en de pelletketel lijkt daarom sterk op een standaard centrale verwarmingsketel. Als gevolg laat hij zich perfect aansluiten op bestaande systemen. Bovendien zijn deze ketels gebruiksvriendelijk en zelfreinigend, waardoor ze amper onderhoud vragen.

 

Waterontharder

 

Op het eerste zicht lijkt de waterontharder niets te maken te hebben met duurzaam verwarmen, maar schijn bedriegt. Deze installatie werkt als een soort deeltjesversneller voor het eigenlijke verwarmingssysteem. Door de kalk uit het water te halen laat de waterontharder dat water beter werken. Het scheelt al snel wanneer de wasmachine en de vaatwasser aanspringen en de verwarmingselementen optimaal kunnen renderen, ongehinderd door kalkaanslag. Niet alleen verbruik je zo minder water, er is ook minder stroom nodig om de verwarmingen op punt te brengen en houden. Een leuk extraatje is dat de waterontharder ook al die andere huishoudtoestellen en sanitaire installaties, zoals kranen, douches en koffiemachines, langer laat meegaan. Alles bij elkaar levert dit toestel veel waar voor weinig geld.

 

Zonneboiler

 

Populairder dan de pelletketel en de waterontharder is de zonneboiler. Veel heeft te maken met de eenvoud en de lage prijs van dit systeem. Bovendien vraagt de zonneboiler weinig onderhoud of extra kosten. Met zonnepanelen kun je zo dan niet enkel je elektriciteitsfactuur drukken, ze kunnen ook helpen om je verwarmingsfactuur in te dijken. In die zin past de zonneboiler bij het elektrisch fornuis. Je kunt er de stroom van je zonnepanelen volop inzetten als alternatief voor gasverwarming. De panelen werken daarbij als collector. Uit het zonlicht halen ze als het ware de warmte, die in de boiler afgegeven wordt aan het water. Het best komt de zonneboiler tot zijn recht in nieuwbouwwoningen, maar ook renovaties kunnen ermee geholpen worden.

 

Warmtepomp

 

Met de warmtepomp bewaarden we de ingrijpendste ingreep voor het laatst. Het is een volwaardige gasvervanger en hoeft daarvoor geen nieuwe brandstoffen aan te spreken. De energie komt hier uit de directe omgeving van je huis (lucht, water of grond) en is gratis. Het meerverbruik qua stroom wordt daarbij gecompenseerd door indrukwekkende zuinigheid.

 

Om die zuinigheid te garanderen heeft de warmtepomp een verwarmingssysteem nodig met een groot oppervlakte, meestal vloerverwarming. Zo kunnen lagere temperaturen het gewenste comfort leveren. Moderne warmtepompen maken daarvoor meestal gebruik van compressie om hun verwarmingsstof rond te pompen. De warmtewisselaars, een condensator en een verdamper, spelen vervolgens met de toestand van de verwarmingsstof, als gas of vloeistof. De verdamper haalt warmte uit de omgeving, de condensator geeft die warmte weer af aan het systeem.

 

Al naargelang je situatie kun je verschillende types warmtepompen kiezen. De meest volledige, maar ook wel de ingrijpendste oplossing is geothermie, waarbij de warmte uit de grond wordt gehaald. Daarnaast bestaan ook lucht/lucht en lucht/water pompen, terwijl hybride modellen de overgang maken tussen gas en gasvrij.

0
Feed