25/08/2022
Loodgieter worden doe je zo!
Lekkage? Hè bah! Dat komt altijd op het verkeerde moment. Nu zul je op de loodgieter moeten wachten om het probleem op te lossen, tenzij... je zelf een loodgieter bent! Weten hoe de waterleidinginstallatie in je huis in elkaar steekt, helpt je om lekkages te voorkomen en te verhelpen. Daarnaast kun je bij andere mensen thuis aan de slag en je brood verdienen met het installeren, onderhouden en repareren van leidingen. Voor je hieraan begint, vraag je je waarschijnlijk af hoe je nu precies loodgieter kunt worden. Daar lees je hier meer over.
Welke opleiding moet je volgen om loodgieter te worden?
Wanneer je een lekkage ontdekt hebt, wil je dat dit zo snel mogelijk verholpen wordt. Het klusje moet echter niet enkel snel, maar ook goed gebeuren. Je wilt niet volgende maand weer met hetzelfde probleem zitten. Je wilt dan ook zeker weten dat de loodgieter die je inschakelt, weet wat hij doet. Als je zelf loodgieter wilt worden, ben je ongetwijfeld benieuwd naar welke scholing je het beste kunt volgen om goed voorbereid te zijn voor iedere klus, zodat jij tevreden klanten krijgt.
In principe hoef je geen opleiding gevolgd te hebben om jezelf loodgieter te noemen. Dit betekent dat niet iedereen die zich loodgieter noemt daadwerkelijk een erkend vakman is.
Om een erkend vakman (of vakvrouw) te worden, kun je het beste een opleiding tot allround loodgieter of een BBL-opleiding installatietechniek volgen. Daarnaast zijn er cursussen te volgen die je helpen de kneepjes van het vak te leren. Deze cursussen zijn vrij kort, maar intensief. Doordat de cursussen kort zijn, is er weinig tijd om in te gaan op de basis, waardoor de student minder te weten komt over algemene installaties. Een door de overheid erkende cursus zal de vakman echter de scholing bieden die hij nodig heeft. Door vervolgens ervaring op te doen in het veld komt de loodgieter alles te weten wat hij weten moet om kundig aan de slag te gaan.
Tijdens de scholing leert men onder andere welke gereedschappen het best gebruikt worden en hoe men veilig te werk gaat. Loodgieter zijn, is een beroep waarvoor je de handen uit de mouwen moet steken. Veel leert men dan ook tijdens praktijkdagen of stage.
Opleiding afgerond – en nu?
Als je een erkend loodgieter bent, kun je alle kanten op. Je kunt doorstuderen en een hbo-opleiding installatietechniek volgen. Je kunt ook aan de slag als loodgieter door in dienst te gaan bij een bedrijf of door ZZP’er te worden. De functie van loodgieter is vrij breed. Je moet dan ook heel wat kunnen wanneer je als loodgieter aan de slag wilt gaan.
Belangrijk is dat je mensen snel kunt helpen wanneer ze een lekkage of een verstopping hebben in en om het huis. Jij weet hoe je snel de lekkage kunt opsporen en hoe je het probleem verhelpt, zodat de huisbewoner slechts minimale waterschade onder ogen hoeft te komen.
Je bent niet enkel de redder in nood in geval van verstoppingen en lekkages. Ook wanneer iemand een nieuwe installatie nodig heeft, ben jij degene die ze opbellen. Of er nu een enkel fonteintje verplaatst moet worden of dat de hele badkamer gerenoveerd wordt, jij bent de expert die naar de wensen van de klant luistert en de leidingen op een juiste manier aanlegt of verplaatst.
Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is onderhoud zo belangrijk. Zijn buizen versleten of is de cv-ketel aan een check toe? Jij weet al deze taken zorgvuldig uit te voeren.
Loodgieter worden – is het iets voor jou?
Loodgieter word je niet zomaar. Je kunt uiteraard aan de slag gaan als ZZP’er en het beste ervan hopen, maar met een opleiding of cursus heb je de juiste basis die je gaat helpen tevreden klanten te krijgen. Niet alleen kennis is belangrijk, maar ook goede sociale vaardigheden. Je komt immers bij mensen over de vloer, van wie sommigen gestrest zullen zijn, vanwege een lekkage of een verstopping. Aan jou de taak om ze te vertellen dat alles goed komt om vervolgens je belofte uit te laten komen door het probleem snel te fiksen!