21/06/2022
Het onderhoud van zonnepanelen
Zonnepanelen zijn populair. En dat is niet vreemd, zonnepanelen zijn namelijk goed voor het klimaat én voor de eigen portemonnee. Heb je zonnepanelen of overweeg je om zonnepanelen aan te schaffen? Dan is het natuurlijk fijn om te weten hoe deze precies onderhouden moeten worden. In dit artikel bespreken we waarom het zo belangrijk is om zonnepanelen op de juiste manier te onderhouden en welke verschillende soorten onderhoud er precies zijn.
Waarom is onderhoud nodig?
Als je je zonnepanelen in optimale conditie wilt houden, is het verstandig om ze op de juiste manier te onderhouden. Door ervoor te zorgen dat de zonnepanelen schoon zijn en goed werken, weet je zeker dat je effectief van de panelen gebruik maakt. Als de zonnepanelen vies zijn dan zullen ze namelijk minder goed energie kunnen opnemen, waardoor je minder profijt van de panelen hebt.
Ook kan vuil op de panelen de beschermlagen aantasten. Dit kan de levensduur van de zonnepanelen verkorten, waardoor je eerder nieuwe panelen zult moeten aanschaffen. Verder is het verstandig om de technische staat van de zonnepanelen regelmatig te controleren, zodat je eventuele technische mankementen tijdig kunt laten repareren.
De verschillende soorten onderhoud
Als eerste is het natuurlijk belangrijk dat de zonnepanelen vakkundig geïnstalleerd worden. Het beste kun je daarom voor een installatie kiezen waar ook garantie en service bij inbegrepen zitten. Als de zonnepanelen eenmaal geïnstalleerd zijn, hebben ze met enige regelmaat twee verschillende soorten onderhoud nodig: reiniging en technisch onderhoud.
Reiniging van de zonnepanelen
Zoals gezegd is het erg belangrijk om de panelen goed schoon te houden. In Nederland regent het vrij veel, stof en viezigheid spoelen daarom deels uit zichzelf weg. Toch is het belangrijk om de panelen met enige regelmaat te reinigen, liefst één tot twee keer per jaar. Als er bijvoorbeeld vogelpoep op de panelen terecht komt, kan dit de zonnepanelen op den duur beschadigen. Ook kunnen takken, bladeren en zand ervoor zorgen dat de zon minder goed op de panelen kan schijnen.
Je kunt ervoor kiezen om de zonnepanelen zelf te reinigen, maar je kunt dit ook professioneel laten doen. Het voordeel van een professionele reiniging is dat hierbij altijd de juiste producten en materialen worden gebruikt. Zo loop je niet het risico dat de zonnepanelen tijdens de reiniging schade oplopen.
Als je het verkeerde schoonmaakmiddel gebruikt, loop je namelijk de kans dat er strepen of vlekken op de panelen achterblijven. Hierdoor kan de zon de panelen moeilijker bereiken en worden de zonnepanelen dus minder effectief. Ook kunnen de panelen, als ze op het dak liggen, zonder de juiste apparatuur lastig te bereiken zijn.
Technisch onderhoud van de zonnepanelen
Naast de periodieke reiniging is het ook belangrijk om de zonnepanelen op technisch vlak te onderhouden. In het geval van technisch onderhoud kan de installateur van de zonnepanelen langskomen voor een technische controle. Tijdens zo'n controle wordt gekeken of alles nog goed werkt en of er geen sprake is van technische mankementen. Zo kijkt de installateur of er geen paneelbreuken zijn. Ook wordt er gecontroleerd of de omvormer, de koppelstukken en de kabels allemaal nog goed werken.
Aan de hand van deze controle kan er een rapport worden uitgeschreven waarin staat beschreven hoe goed de zonnepanelen aan verschillende criteria voldoen, of er bepaalde gebreken zijn gevonden en of er nog andere bijzonderheden waren. Zo blijf je goed op de hoogte van de staat van je zonnepanelen en weet je wanneer het tijd wordt om eventuele reparaties uit te laten voeren.
De levensduur van zonnepanelen
Door periodieke reiniging en goed technisch onderhoud zorg je voor een maximale levensduur van je zonnepanelen. Juist omdat zonnepanelen zo duurzaam zijn, wil je natuurlijk voorkomen dat ze vroegtijdig kapot gaan of dat ze minder effectief gaan werken. Zonnepanelen kunnen, als ze goed onderhouden worden, namelijk tot wel veertig jaar meegaan. Als je in de tussentijd gaat verhuizen, kun je de zonnepanelen gewoon meenemen. Waarschijnlijk zal er in de toekomst daarom meer en meer gebruik worden gemaakt van zonne-energie.
Genoeg redenen om in zonnepanelen (én in het onderhoud ervan) te investeren dus!