28/06/2022
Help, een lekkage in huis!
Je hebt een lekkage in huis: daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Bovendien heeft een lekkage vaak onaangename gevolgen. Er kan bijvoorbeeld ernstige waterschade in je woning ontstaan. Het is dan ook van belang om niet te lang te wachten en het euvel zo snel mogelijk te verhelpen. Zo voorkom je een hoop ellende op de lange termijn.
Wat gebeurt er als je een lek hebt?
Het vervelende bij een lekkage is dat je het meestal pas laat in de gaten hebt, omdat een waterlek over het algemeen klein begint. Nu zijn er gelukkig wel een aantal zaken waaraan je merkt dat er iets niet in de haak is. Er kunnen zich onder meer vocht- en schimmelvlekken gaan vormen. Ontdek je schimmel op je muur, plafond of vloer, dan is het essentieel om snel een vakman in te schakelen, aangezien vocht- en schimmelplekken zich in rap tempo uitbreiden.
Wat voor problemen kan een lekkage veroorzaken?
Allereerst ontstaat er door het vocht een muffe lucht in huis en bovendien kan je inboedel beschadigd raken. Daarnaast kun je erachter komen dat je waterrekening ineens hoger is. Een lekkage zorgt er immers voor dat je meer water verbruikt. Verder bestaat de kans dat je energierekening stijgt. Dit komt omdat het isolatievermogen van je woning achteruitgaat bij een lek. Bouwmaterialen, zoals platen van glaswol, worden namelijk aangetast door het vocht. Het gevolg is dat je meer moet stoken om je huis warm te houden. Dit zie je zeker terug in je stookkosten en deze zijn al hoog genoeg in Nederland!
Opsporen en repareren van lekken
Zelf uitvinden waar het lek zich bevindt, is erg lastig. Het verdient dan ook aanbeveling om een ervaren specialist in te schakelen. Zij hakken dagelijks met dit bijltje en kunnen relatief eenvoudig achterhalen waar de boosdoener zit. Dit doen ze aan de hand van een lekdetectie. Hiermee brengen ze binnen afzienbare tijd de oorzaak aan het licht en sporen ze met behulp van geavanceerde apparatuur en zonder onnodig hak- en breekwerk de precieze locatie van het waterlek op. Ook stellen ze meteen vast om wat voor soort waterlekkage het gaat. Zij kunnen vervolgens eveneens de herstelwerkzaamheden voor hun rekening nemen.
Wat kun je zelf doen?
Uiteraard zijn er ook een aantal zaken die je zelf kunt ondernemen om de schade te beperken. Zo is het stopzetten van de watertoevoer een slim idee. Je vindt de stopkraan meestal in de meterkast of in de keuken of badkamer. Verder kan het waterlek van een kraan, het toilet, de vaatwasser of de wasmachine komen. Deze hebben allemaal een isolatieklep op het leidingwerk of op de slang. Als je deze met de klok meedraait, sluit je de watertoevoer af.
Wat kun je nog meer doen?
Schimmel vormt zich korte tijd na wateroverlast. Het is daarom belangrijk om goed te ventileren om het vocht af te voeren. Zijn je meubels vochtig of merk je dat het tapijt nat is? Verwijder deze dan zo snel mogelijk. Daarnaast is het eveneens een optie om een luchtontvochtiger te huren, om overtollig vocht uit de ruimte af te voeren. Let er wel op dat je ramen dicht zijn, voordat je het apparaat aanzet.
Het voorkomen van lekkages in de toekomst
Een lekkage aan het dak komt regelmatig voor. Het is dan ook verstandig om je dak af en toe te laten inspecteren. Vergeet daarbij ook de dakgoten niet. Door vuil en bladeren raken deze regelmatig verstopt en ontstaan er scheurtjes in de naden. Een lekkage is dan het gevolg. Ook kitnaden in de badkamer of keuken kunnen water doorlaten als ze niet goed meer hechten. Kijk dus tevens deze naden grondig na op scheuren. En als je toch bezig bent, neem dan ook meteen even het voegwerk mee, aangezien dit eveneens kan scheuren.
Andere handige weetjes
Ook chemische ontstoppers kunnen je in de problemen brengen. Soms zijn deze middeltjes zo agressief dat er een lek ontstaat in de afvoer. Heb je een buitenkraan? Dan doe je er goed aan om deze in de winter af te sluiten. De waterleiding kan immers bevriezen, knappen en water gaan lekken. Ontdek je tot slot ergens een vochtplek, dan kun je ook de watermeterstand opnemen voordat je 's avonds naar bed gaat. Doe dit 's ochtends bij het opstaan nog een keer, voordat iemand in huis water gebruikt. Als de watermeterstand niet hetzelfde is, kan dit wijzen op een lek in de waterleiding.